onsdag 29 augusti 2012

Reflektioner

Nej, det snöar inte men fönstrena är skitiga... vem har tid med sånt?

Kvällarna innehåller mer och mer bläddrande i böcker och trädgårdstidningar och mindre och mindre grävande i jorden. Tänker tillbaks på vad den första sommaren har gett och vilka misstag som jag förhoppningsvis lär mig av.

Lyckade saker -
Växthusodlingen (förutom vissa sniglar som har en hemlig ingång någonstans). Det murade kryddlandet - om det överlever vinterns tjäle. Rabarbersådden. Plommosträdsplantering (måste ha fler fruktträd)! Röjt en massa träd. Nyplantering längs häcken. Fläder!

Mindre lyckade saker -
Landet… en katastrof. För skuggigt, lerig jord, mycket regn, sniglar. Måste byta plats för odlingen nästa år, odla i pallkragar på soligt ställe. Kanske kunde sätta äppelträd där landet är nu. Komposten har gått sådär, jag borde bygga en bättre eller köpa en bra varmkompost. Ohyra… måste bekämpas bättre, något älskar krusbärsblad…vad? Löss på rosorna och någon skadegörare på stjärnflockorna. Sura jordgubbar. Fåglarna norpar en massa bär, säkert hälften minst. Sockerärtorna från nån ica-fröpåse ska jag inte odla igen.

Årets bästa växter -
Rödbladig revsuga som är en fantastiskt snabb marktäckare (har dock inte blommat i år men bladen är snygga). Solbrud, så underbar. Kaprifolerna, iris och de vårblommande azaleorna som fanns här innan jag flyttade in. Gurkan F1 ’max’ gav mer än vi hinner äta upp och tomaterna Garderner’s Delight är supergoda.

Nu väntar en hel hög med perennfröer på sådd, jag tänkte försöka så en del av dem under hösten vilket jag inte har provat förut, men… hur svårt kan det vara? Har en hel massa idéer som får ligga och gro i hjärnan också, och klottras ner i anteckningsblock. Nästa år… DÅ…

Solrosor! Det får jag inte glömma.6 kommentarer:

 1. Toppen att göra en sammanfattning över sommarens plus och minus i trädgården och vill-ha-nästa-år! Har tänkt göra detsamma. Gillar din skiss så mycket. Så snygg (och praktisk). Ett liten mönster där minsann ;-)
  Ha en fin dag. Här regnar det och åskar nu.
  Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar det där... att klottra ner alla idéer som dyker upp, det blir struktur på mitt sätt :-) Gissar att åskan är på väg hit också för nu ser himlen otrevligt svart ut. Ha det jättebra!

   Radera
 2. Härligt att reflektera över det gågna året..tror jag snor idén från dig, det är ju så bra.
  Att rita och klottra ner älskar jag, jag är en listmänniska ända ut i fingertopparna. Har nog listor för det mesta, det ger en sådan fin struktur åt tankeverksamheten

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 3. Smart att skissa ner vad du ska göra nästa säsong. Snyggt också!
  Själv är jag liksom föregående "talare" en listmänniska. Man kan ha listor på ALLT, men din är definitivt roligare att titta på en min tråkiga punktlista. Får nog öva på mitt skissande...

  SvaraRadera
 4. Nu har jag också reflektera och tänkt till. Det var riktigt kul att göra, säkert mest för ens egen skull...länkade även till din sida, hoppas det är ok :)

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, ska genast läsa om dina reflektioner :-) Kram

   Radera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!