tisdag 15 januari 2013

Det är ingen snö i mina drömmar


Och så har det snöat igen. Men jag tänker inte titta ut genom fönstret mer för jag vill ju tänka på trädgårdsgrönska och inte på snöskyffeln. Jag kanske ska ta på mig simglasögon imorgon, såna där med grönt glas.

En gammaldags köksträdgård... det är en av mina favoritdrömmar. En sån där lummig lite vild köksträdgård med någon slags ordning ändå, mitt i överflödet av välmående grönsaker och blommor. Jag tycker inte om tråkmånsar som slår hål på mina högtflygande planer med "det-där-blir-ju-så-mycket-arbete"-kommentarer för jag vill gärna ha kvar drömmen om att förvandla hela min gräsmatta till en fantastisk köksträdgård.

Jag tror att en trädgård kan fylla olika slags funktioner för olika människor. En del vill ha en färdig trädgård med minimal skötsel som dekoration utanför huset medan andra gillar att krypa runt i leran och gräva och plocka. Jag tillhör den senare kategorin... Det är liksom det som är nöjet, att peta med fröer och mixtra med komposter, släpa hästgödsel och gräva upp stenbumlingar ur marken. Och det allra största nöjet är kanske att få skörda det man sått, att sitta på trappan med leriga stövlar och äta solvarma jordgubbar som smakar sommar.

Uppslaget är avfotograferat från boken Nya Köksträdgården av Anna Pavord. En bok med lite basfakta om vanliga grönsaker men mest inehåller den inspirationsbilder.

9 kommentarer:

 1. Vilken härlig bild.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Jag tillhör också den sena kategorin, vilket flera i mitt umgänge har svårt att förstå. Kommentarer som "vad mycket jobb du skaffar dig" eller "när beräknar du bli klar med trädgården" får jag ofta. Att byta ut gräsmattan till en härligt prunkande köksträdgård låter som en underbar ide tycker jag så jag hoppas du får möjlighet att förverkliga din dröm.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Låt drömmen spira, säger jag bara! Jag tillhör också den kategorin som gärna sår, påtar o gräver :-) och det är vägen dit till att skapa den vackra platsen som lockar!

  SvaraRadera
 4. Härligt med drömmar i vinterrusket och härlig köksträdgård. Jag gillar även det vilda men med planteringslådorna på plats så är det så skönt..sen kan jag ha lite vilt och lummigt runtomkring.
  Älskar också att ligga där och gräva, peta och fixa i jorden..att rensa ogräs kan vara så avkopplande...fast jag är lite skrämd av hur mycket ogräs där är till våren.

  kee on dreaming om varmare årstid och vackra trädgårdar

  kram kajsa

  SvaraRadera
 5. Nej, snö finns inte i mina drömmar heller.... bara sol och fågelsång och vindsus, blomdoft och daggvått gräs mellan tårna. Kram!

  SvaraRadera
 6. Nej, nej, nej. Inte blir det för mycket arbete. Det kommer att spara arbete (på sikt), det har jag minsann läst på om. Gräsmatta = jättemycket jobb. Köksträdgård = spara pengar och njuta av nyttiga och vackra växter. :-)

  SvaraRadera
 7. Låter som en alldeles ljuvlig idé tycker jag!

  SvaraRadera
 8. Haha. Vi är nog rätt lika i mycket som du skrev. Här är en till som gillar att skita ner sig. Trivs allra bäst i gummistövlar och rejäla arbetsbyxor. Inget puttinuttande här inte. Iaf inte än på några år. Mohhhaa...

  Klart du ska förverkliga din dröm om noll gräsmatta och en gigantisk köksträdgård! Det fixar du lätt.

  Skulle vara kul att se hur du ser ut i de brillorna. Låter ju ursnyggt ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig! Man ska ha jord under naglarna och trädgårds fix att ta itu med :)
  Fast odlar man mycket och tätt så blir det ju knappt nåt ogräs.
  Hoppas drömmen snart blir verklighet!
  Kram Sussi på Stolpås

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!