onsdag 9 januari 2013

Tomatfunderingar

Gula körsbärstomater


Varför smakar dom inget dom köpta tomaterna? Dom här gula från Nederländerna smakade faktiskt tomat för ovanlighetens skull, men det är lite av ett lotteri när man plockar med sig en ask hem. Det står inte heller vad det är för sort på paketet. ”Gula körsbärstomater”… jo men tack det ser jag. Om man däremot ska köpa en flaska vin så står det både druvans namn och en massa märkvärdiga smakbeskrivningar. Kanske är det skillnad på vin och tomater men jag är nog ganska intresserad av vad jag äter också.

Det har tydligen gjorts forskning kring det där med tomaternas smaklöshet och man har kommit fram till att det är en gen som gör tomaten sötare och smakrikare som försvunnit genom långvarig förädling på många sorter. Tomaterna har förädlats till att mogna jämnare så att alla kan plockas samtidigt så att produktionen ska bli effektivare. Gissar att det är dessa tomater som ibland kan säljas till det fabulösa priset av fem kronor per ask.

Jag betalar hellre tjugofem kronor för en ask tomater med smak, man behöver ju inte äta tomater varje dag. ”Körsbärstomater med eller utan smak” kunde det stått på askarna så att man kunde välja rätt i alla fall, men enda ledtråden man har är väl priset.

Dyrare = godare.

Man kanske borde prova att ta sticklingar från tomatplantorna till hösten och odla inomhus med belysning på vintern.
Det kanske kan gå.

8 kommentarer:

 1. Bra idé det där! En "tomatsymbol"=lite smak. Fem "tomatsymboler=mycket smak.

  Fast snart kan man säkert köpa tomatsmak på burk. Man sprejar det på tomaten innan man äter den. Kom ihåg var du läste det först ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 2. Ah, nu har jag njutit av dina frågor som kom med awarden, och utsett sex nya "vinnare". Tack igen, jag blev jätteglad! :-)

  SvaraRadera
 3. Att druvorna som gör vinet är så olika beroende vart de kommer ifrån med jordmån och diverse har jag lärt mig genom vinprovningarna vi brukar hålla ett par gånger om året...men tomaterna, det borde ju nästan vara samma sak...men å andra sidan med hårt drivna tomater, så blir smaken åsidosatt vilket är en skam. För det är väl just smaken som vill åt!?

  Fram för att odla tomat själv, de är ju alltid godast

  kram Kajsa

  SvaraRadera
 4. Intressant. Jag ääääälskar tomater och vill så klart ha de som smakar!!!

  SvaraRadera
 5. Jag frösår tomater som klarar sig på friland, eftersom jag inte har något växthus. Då väljer jag gärna gamla sorter och de brukar både dofta och smaka mycket. Kolla in försortimentet på Impecta.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med om att smaklösa tomater inte borde få säljas. Återigen pengarna som styr, vilket är lika trist varje gång, vad det än handlar om. Länge leve underbara smakrika tomater!

  SvaraRadera
 7. Jag gjorde en lång och bra kommentar som försvann. Täckningen är pest ibland... Nåväl, nytt försök.
  Vad kul att du hittade mig, då hittade jag ju dig! Min tomatstory ids jag inte skriva nu (fast den är bra). Kanske något för min egen blogg, he he.
  Klart du ska prova odla nu! det är välan pollineringen som inte blir naturlig. Du får leka doktor!

  Kramar från Lisa

  SvaraRadera
 8. Visst är det skillnad på egna och köpta, jag brukar köpa närodlat. Så mycket godare och bättre för miljön.
  Annars måste jag erkänna att jag njuter av vintern...
  Kram Sussi på Stolpås

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!