torsdag 14 februari 2013

Om kärlek - Blooming Friday


Nej, det är inte snön jag älskar, men det som finns därunder.

Jag råkade läsa Bettina Bäcks fundering på temat kärlek innan jag skrev det här och det gav mig en tankeställare som jag inte har reflekterat över förrän idag. Varför?

Varför har jag bosatt mig i skogen bland ekorrar och rådjur och varför gräver jag upp hela tomten och planterar nya saker och stoppar frön i jorden, och varför envisas jag med att vilja odla mina egna grönsaker istället för att köpa färdiga och använda min tid till något annat? Ett enkelt svar kanske kunde vara att jag älskar det. Det är roligt, intressant och utvecklande eller nåt.

Men egentligen är det nog mer än så. Två saker. Det ena är nog precis den där känslan av att vilja dra sig undan ifrån världen, stressen, jobbet, måsten, pengar, saker, karriär... och få skapa sig en helt egen plats på jorden där ingen kan bestämma vad som är rätt och fel eller tycka en massa saker. Kärleken till naturen är inte komplicerad eller krävande, den bara är och den är ömsesidig. Det du ger får du tillbaks. Vad man sår får man skörda. Som jämförelse kunde man försöka gödselvattna en man och se om han kommer med rosor varje dag i en månad. Det kanske fungerar också, jag har inte provat. (ber om ursäkt till manliga läsare, hoppas att ni inte tog det som någon elak kritik utan mer som på skoj)

Den andra saken handlar om kärleken till vår jord. En dag i livet får man kanske en sån där tanke om vad meningen med vår tid på jorden är. Är det bra det livet vi lever där vi förbrukar jordens resurser snabbare än vi hinner ge något tillbaks? Den dagen vi dör och vår kropp hamnar i jorden för att förmultna, har vi då varit rättvisa om vi under vårt liv har förbrukat tio bilar, femton mobiltelefoner, sju datorer, två Ipads, en segelbåt, mat från skövlad natur, niotusensexhundra fabrikstillverkade klädesplagg och trehundraåttiosju högklackade skor. Det är ju bara en bråkdel av människans konsumtion men ändå lämnar vi bara vår fysiska kropp tillbaks till kretsloppet. Om vi inte gör något annat. Andra val. Det är väl det som kan vara så svårt, för vad ska man göra? Men jag brukar tänka att om man bara gör lite, som att odla sina egna grönsaker, kompostera, köpa kött och ägg från grannen, handla på loppis och att leva ett lite enklare liv på landet utan alla onödiga prylar så har man iallafall gjort litegrann. Och det är så jag vill leva, jag vill känna att jag inte bara konsumerar jorden utan att jag lever tillsammans med jorden så gott jag kan på mitt sätt.

Det jag sen skulle komma till, efter den här långa utläggningen som kanske ingen orkade läsa var:
Mina orkidéer, det är dagens kärlek på denna allahjärtansdag när snön ligger vit i trädgården.

För fler Blooming Friday bidrag, kika in hos Bland rosor och Bladlöss.

25 kommentarer:

 1. Håller nog med dig:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 2. Såååå fantastiske bilder!
  Den første orkideen ser jo ut som den smiler:)
  God helg:))

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra bilder!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Du har fångat mycket i din text om varför man bosätter sig på landet.
  Stämmer så bra, i trädgården är man bara sig själv.

  Kram Ing-Mari

  SvaraRadera
 5. Första bilden är helt fantastisk:) kram Annica

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga bilder! Bra text dessutom!
  Ha en skön fredag!

  SvaraRadera
 7. Hihi, gödselvattna en man!
  Bra tolkning och fina bilder.
  Ha en skön helg
  Vivian

  SvaraRadera
 8. Du har så rätt så rätt och tänk om alla bara kunde göra något lite så mycket det skulle bli tillsammans då!
  Gillar verkligen ditt kottehjärta!
  Ha en skön helg och njut av livet och naturen!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Jättefina bilder, och visst är det sant.
  Ha en fin helg
  Kram meta

  SvaraRadera
 10. Vilket fint inlägg . Och alla bilderna likaså. Kram

  SvaraRadera
 11. Vilket härligt underbart skönt och klokt inlägg..och klart jag läste allt!!
  det får en att tänka....jag är ju tjejen med ena foten på landet och andra i stan...jag har liksom svårt att slita mig, men en dag kanske...för landet ger ju en ett mera lugnt harmoniskt underbart liv, man mår så mycket bättre & njuter så mycket mer....så en dag, då kanske det händer att jag sliter mig från stadens puls på heltid.


  Tills dess njuter jag av ditt inlägg, kottehjärta ( fantastiskt och dina sköna bilder på orkide kärlek...och tanken på att snart, snart ska jag bosätta mig på kolonin igen

  kram Kajsa

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder och härlig tolkning, så bra skrivet...=)
  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 13. Jag orkar läsa! Och tack, du vet inte hur glad du gör mig!
  Även om det gör lite ont så tror jag det ändå är bra att fundera, fundera över sina val och detta ständiga varför. Och kanske komma på att rackarns vad rätt jag valt - och jag vet varför! Kram! :-D

  SvaraRadera
 14. Hej! Ja, nog kan man fundera över konsumtions världen man lever i, och hur sjutton har man egentligen råd att alltid vara uppdaterad...
  Underbara foton!
  Trevlig Helg! Hälsn AnnA

  SvaraRadera
 15. Vilket fint inlägg och vilka underbara bilder!
  Ha en skön helg,
  Carina

  SvaraRadera
 16. Heisann!

  Visst har jeg lest hvert bidige jord - jorda er det kjæreste vi har, og vi må ta kjærlig vare på den. Vi trenger ikke all overfloden!
  Ha go´hælj ;:OD)

  SvaraRadera
 17. Tack för mycket tänkvärda ord! Jag är inne på samma linje, skapa en plats av enkelhet och fördärva så lite som möjligt av vår vackra jord! Önskar fler tyckte det var viktigt.
  Så otroligt fina bilder av orkidéerna!!
  Ha en fin helg. Kram Maria

  SvaraRadera
 18. Kloka ord och underbara orkidéer!/Kram Titti

  SvaraRadera
 19. Vilken härlig tolkning av temat.
  Så fina bilder.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 20. Du är en klok och insiktsfull lantloppa. Min mamma har alltid sagt att de klokaste människorna är de som bor på landet. Så är det nog :)

  Det är en "stor" fråga, det härmed meningen med livet.
  Men mycket intressant!

  Trevlig lanthelg!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
 21. Fin läsning! En fantastisk vecka önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 22. Vad glad jag blev av din översta orkidébild! Och dina tankar också. Vi väljer ju själva, när allt kommer omkring :)

  SvaraRadera
 23. Många kloka tankar du delar med oss! Första orkidébilden är helt underbar!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!