tisdag 5 februari 2013

Snabbfixa loppisfynd med antikvax

Antikvax

Mörkbruna möbler hittar man ofta på loppisar billigt. I somras köpte jag fyra "fula" stolar på auktion för femtio kronor. Om man är lat som jag och inte orkar slipa, betsa och lacka saker så går det att få en ganska bra uppfräschning med antikvax "mörk ek". Vax finns även i ofärgad variant som kan användas som ytbehandling på tex målade möbler.

Man stryker helt enkelt ut vaxet jämnt över ytan i träets riktning med en trasa och låter det torka i två timmar. Sen polerar man upp glans med en ren trasa. Behandlingen går att upprepas om man vill ha ett tjockare lager. Stora ytor som bordsskivor kan vara svårt att få jämnt om man använder ett färgat vax.

Antikvax

Det är kanske inget mirakelmedel men det blir ändå ganska stor skillnad. Bilden nedan är två olika stolsben varav det ena är vaxat en gång.


Tittar man i ljuset så finns det såklart repor men vaxet fyller i färg så att det inte syns så tydligt.


Jag hade även tänkt klä om dynorna men när jag tog av tyget hittade jag ett gammalt tyg under som jag märkligt nog blev förtjust i (rött?) Så det blir ingen omklädning av dem nu iallafall.


Så slutresultatet blev som den vänstra stolen. En billig och enkel renovering om man gillar gamla bruna möbler och inte är så noga med perfekt resultat.


5 kommentarer:

 1. Men vilken skillnad! Superbra tips!

  SvaraRadera
 2. Jättebra tips, det ser ut att bli ett bra resultat med mer lyster och jämnare finish. Jag är helt inne på din linje, att inte lägga ner allt för mycket tid på såna saker, de behöver inte vara så himla perfekta :-)

  SvaraRadera
 3. Förresten, jag kom på att tänka på det här med mandelblom, det kan även vara en Saxifraga. Den växer nog i fjällen har jag för mig. Jag upptäckte det när jag googlade om mandelträd. Lite klurigt med de svenska växtnamnen, man blir faktiskt lite lurad.

  SvaraRadera
 4. Visst är vaxetr bra och det ger mig ännu en pekfinger åt att det är dax att vaxa matsalsmöblemanget där hemma. Stolarna var fina, speciellt efter din behandling och tyget under var ju riktigt fint

  kram kajsa

  SvaraRadera
 5. Sån skillnad det blev, tyget var ju med jätte fint :)
  Återbruk är ju underbart!
  Trevlig helg,
  Sussi på Stolpås

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!