torsdag 4 april 2013

Gurkmeja


Jahapp, så såg den ut gurkmejan när den stack upp ur jorden. På något sätt är det lite extra spännande med en exotisk växt som man inte har sett i verkligheten förut. Min förhoppning är att den ska trivas i en stor kruka i växthuset i sommar och kanske producera nya små gurkmejaknölar.

Gurkmeja är en hälsosam växt som sägs kunna motverka en rad sjukdomar som tillexempel altzheimer och cancer. Man borde nog börja använda den mer i matlagningen... kanske kan den passa bra som krydda till alla hundra små grönkålsplantor som väntar på omplantering... (hmm, varför sådde jag så mycket frön?!)

8 kommentarer:

 1. Så spännande med Gurkmeja, har faktiskt aldrig sett hur den ser ut förut. Läste någonstans att om kroppen ska tillgodogöra sig nyttan av Gurkmeja i mat så måste man använda den ihop med svartpeppar. Det sägs ju att den är jätte-nyttig, men hur tillreder man en färsk planta? Eller måste man torka den först?/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan skala den färska roten och riva den på ett fint rivjärn och ha i maten. Den färgar dock av sig så man får akta sig för fläckar på kläder och annat.

   Radera
  2. Tack, för svaret! Måste nog testa en färsk planta om jag får tag i en, låter spännande!/ Kram Titti

   Radera
 2. Spännande...har faktiskt aldrig sett såna knölar.
  Lycka till ;)
  Kram Sussi på Stolpås

  SvaraRadera
 3. Wow, spännande. Är överförtjust i gurkmeja och använder det en hel del i mat. Dricker också ett par teskedar i lite vatten om mornarna. Ska bli spännande att se om den växer till sig, du får hålla oss uppdaterade. Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 4. Ja, men vad spännande! Gurkmeja ska ju vara bra mot ledvärk.
  Hoppas du har en fin helg! Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Är du SÄKER på att det är gurkmeja ;) Jag har ingen aning. Har bara sett det i pulverform. I kryddburken...

  Du kommer garanterat lyckas med den här knölen. För gröna fingrar verkar du ha gott om :)

  Hoppas du får en fin söndag!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag är nästan säker på att det är gurkmeja, iallafall enligt personen som gav den till mig och det var ingen ovän... ;-) Men nä, jag har inte heller sett den annat än i pulverform förut.

   Radera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!