lördag 9 november 2013

Vinbärslimpa


Det där med recept brukar jag vara ganska dålig på att dela ut eftersom jag sällan gör exakt likadant varenda gång. Oftast blir det  man-tager-vad-man-haver-principen som får råda i mitt kök. Men recept kan vara bra ibland för att få en grundidé om någonting som man sen kan utforma efter sin egen smak eller innehållet i skafferiet.

Det här fantastiskt goda grova brödet har jag bakat ganska mycket i höst och det är väldans enkelt eftersom det bara rörs ihop och klickas ut i en brödform. Inget degande med mjöliga fingrar eller jäsningstider att passa. Det finns nog många liknande varianter på den här typen av bröd och man kan experimentera med innehållet, men i stora drag gör jag ungefär så här:

Man tager...

3 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1,25 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
1 dl havrekli
1/2 msk bikarbonat
1 nypa salt
1/4 msk kardemumma
1 dl röda vinbärssylt (eller annan sylt som finns hemma)
2 msk flytande eller lös honung
2,5 dl filmjölk (jag brukar ta A-fil)
1 grovrivet litet äpple

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner rivet äpple, honung, sylt och fil. Blanda allt till en jämn smet (som är ganska fast i konsistensen). Klicka ner den i en bakpappersklädd avlång brödform och jämna till ytan. Grädda i 150 grader ca 1,5 timme eller tills brödet inte är degigt i mitten. Låt brödet svalna under en handduk. Godast är det om man skär det i ganska tunna skivor.

5 kommentarer:

 1. Härligt med nytt brödrecept! Detta bröd påminner mig om ett bröd jag bakade för några år sedan, jag kallade det filmjölksbröd. Detta ska jag göra imorgon, för det ser ut som att jag har allting hemma :-)

  SvaraRadera
 2. Thanks for the bread recipe!
  Have a nice sunday! RW & SK

  SvaraRadera
 3. Jag har ett liknande recept, men med lingon. Dock är det varken kardemumma eller honung i det receptet, men det lät så gott. Måste testa!

  Vilka underbara bilder på dahliorna. Du ska se att det kommer bli toppenfint till våren i din nya paradisträdgård :)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 4. Så gott det låter! Jag är dålig på att baka grövre bröd. Det blir oftast de ljusare varianterna så jag tackar för receptet och ska definitivt testa detta. Låter både gott och enkelt. :)

  Kram på dig

  SvaraRadera
 5. Hembakat bröd både liktar och smakar gott

  Kram Kajsa

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!