fredag 7 mars 2014

Kackel och kretslopp


Hönor är verkligen något av det bästa man kan ha på landet. Dom är som ett eget litet kretslopp som tar hand om våra matrester och ger oss goda ägg och gödsel till trädgården. Tyvärr blev vi av med några stycken i höstas till rävens söndagsmiddag, det gäller att inte glömma att stänga hönsgården på natten…

Jag har lärt mig att våra hönor heter Sussex, Paduan och tuppen New Hampshire (några är korsningar). Naturligtvis har dom personliga namn också, det måste alla djur ha för dom är verkligen egna personligheter. De vita Sussexhönsen gillar jag - väldigt trevliga och sällskapliga höns som värper stora fina ägg. Dom håller gärna till runt mig när jag gräver trädgårdsland och ”hjälper till” att plocka mask. Fast sprättande i landet får det bli slut på när mina grönsaker ska odlas!

Vi har en plan (bland många…) att bygga ett större hönshus med tillhörande gård i sommar så att vi kan ha lite fler hönor och kanske bli självförsörjande på ägg och kött så småningom. När man tänker på hur den kommersiella ägg- och kycklingproduktionen ser ut så känns det väldigt bra att ha egna hönor som blir ompysslade och lever ett naturligt liv.
10 kommentarer:

 1. Det där är riktigt härligt. Hönor är helt underbara sällskapsdjur. Hade jag haft en större trädgård hade jag definitivt skaffat hönor.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Men åh, vilka fina höns! Gillar särskilt den där svartbandade paduanen, otroligt häftig färg! Sussexhönorna är också jättefina. Blir intressant att se om du får några kycklingar mellan New Hampshire-tuppen och Sussexhönorna, undrar hur de kycklingarna ser ut :)

  SvaraRadera
 3. Du har jättefina hönor!
  Men hur ska man kunna välja ras? Det finns så många fina och bra egenskaper. Kanske bör man ha några för ägg och några för kött, de kanske till och med inte går tillsammans? Och de som blir kött kanske inte får namn på samma sätt..
  Det verkar i alla fall vara lycka att få egna ägg.
  Kram och fortsatt god helg!
  Maria

  SvaraRadera
 4. Lycka är att ha egna höns! De är ju jättefina allihop men den svartbruna med bollen på huvudet är ju extra läcker! Paduan? Själv har jag silkeshöns, en dvärgras med små fötter = mindre gropar i trädgården eftersom mina går fritt dagtid.
  Så är det ett gott vårtecken när hönorna vill vara ute hela dagen och leta insekter, beta gräs och sola mot husväggen.

  Ha det fint
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en Paduan, den ser lite udda ut så min dotter har döpt den till Udda :-)

   Radera
 5. Så fina de är! Om jag kunde äta ägg skulle jag nog skaffa några hönor, men det är ju lite pyssel med dem och sååå snäll mot maken är jag inte. Att jag skaffar höns för att han ska få ägg alltså ;-) Sen är det tveksamt om jag skulle kunna äta upp dem, jag är så pjoskig med djur!

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 6. Det där är banne mig de finaste hönor jag sett! Vilka snygga fjäderskrudar (heter det så?!) Jag skulle kunna tänka mig ett antal av de där brunsvarta. Coola! God tanke att de också ger både gödsel och ägg. Och sällskap!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 7. Det måste vara underbart att ha höns. Vackra är dem och goda ägg ger de (förhoppningsvis). Önskar jag kunde ha höns, men jag kan ju inte ta dem i resväskan när jag flyger söderöver på höstkanten. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 8. Mysigt med plats för egna hönor och sitt eget lilla kretslopp. Och visst har de små pesonligheter, jätteroligt att studera

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 9. Det är ju ett dilemma det där att ha djur och äta kött. När det gäller utökning av flocken i framtiden så har jag mest intresserat mig för raser som är lämpade för äggläggning. Jag har inte kommit till den punkten (än) att vi har slaktat någon, men har man många fler höns och får kycklingar så blir kanske det en naturlig del i hönsuppfödningen, eller så blir det jättejobbigt. Det gäller väl att inte fästa sig så mycket vid de hönorna...

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!