söndag 2 mars 2014

Kossorna


Jag tyckte att det nya lilla tillskottet i flocken skulle heta Muumintrollet men det var nog inte så populärt för nu heter kalven Eddie (efter någon lurvig hårdrocksfigur skulle jag gissa...) Iallafall så är lilla kalven otroligt söt, som en liten nallebjörn.

Vi har 20 Highland Cattle som betar i hagarna runt om gården. Just nu är det inte så mycket att beta och allt regnande har gjort hagen till geggamojja så man får hoppas på lite bättre vårväder för kossorna.

Highland Cattle (Höglandsboskap) kommer ursprungligen från Skottlands högländer och är ett tåligt djur anpassade till ett kargt klimat med stränga vintrar. Rasen har funnits i Sverige sedan 1965 och djuren är ganska små, 500-600 kilo som fullvuxna. De har ett trevligt lynne, är lugna och snälla och mycket nyfikna. Riktiga linslusar när man kommer med kameran :-)

Kossorna får lätt kalvar som är friska och starka och mammorna tar väl hand om både sina egna och andras kalvar. Korna betar bra, även på magra marker och äter buskar, sly och andra växter som många andra djur ratar. Eftersom de är relativt lätta är de även bra betesdjur i fuktiga marker. Highland Cattle är värdefulla som landskapsvårdare och betet gynnar slåtterväxter och den biologiska mångfalden.

Rasen hålls främst för köttproduktion men de har även bra mjölkförmåga. Mjölken har en speciell, sötaktig smak och är populär i Holland där den till stor del används i mjölkindustrin. Köttet är kortfibrigt och magert med fin smak och mörhet och har lågt kolesterolvärde. Pälsen används ofta i garnindustrin på grund av sin förmåga att stänga ute kyla, vilket ger varma sköna kläder i det kyliga Skottland.

Bra kossor med andra ord. Och söta!9 kommentarer:

 1. Så fina bilder du tar!! Tror de börjar vänja sig vid ett liv med en paparazzi :)

  SvaraRadera
 2. Så väldigt söt liten kalv! Det där med garnet visste jag inte. Ni får borsta dem, och sen sticka tröjor :)

  SvaraRadera
 3. Men åh, sötaste! Så fina bilder. Härlig blick från kalven där på den översta bilden :)

  SvaraRadera
 4. aww det här var det sötaste jag sett på länge! Vi har funderat på mjölkfår, men nu är jag nästa beredd att tänka om :)

  SvaraRadera
 5. Men vilken liten sötnos! Helt bedårande! Jag gillar Highland Cattle mycket, inte bara till utseendet utan till smaken också :) Fantastiskt fint kött. Din blogg måste jag definitivt följa!

  SvaraRadera
 6. Låter och ser ut som riktigt goa kompisar! Så söööt kalv, vill den kramas tro..? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill iallafall krama den :-)

   Radera
 7. Ja de ser da vildt søde ud ! Og hvilke flotte horn !

  SvaraRadera
 8. Så söt han är er lille Eddie! En sådan som man bara vill krama.♥

  Sköt om dig!

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!