onsdag 19 mars 2014

Lantbröd

Lantbröd

Klart man ska baka lantbröd när man bor på landet! Det här är ett fantastiskt gott och hållbart bröd som jag bakar ganska ofta, fast degen är lite tung att röra om för hand så en degblandare kan vara bra att ha. Själv lyckades jag köra slut på det sista som var kvar av min stackars gamla elvisp på brödbak... det blev smulor av den maskinen kan man säga.

Man gör en fördeg som får stå 12-24 timmar (jag brukar sätta degen på kvällen och baka nästa morgon.)

Dag 1:
1 paket jäst
3 dl ljummet vatten
3 dl siktad råg

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt mjölet, rör om och låt stå övertäckt till nästa dag.

Dag 2:
7 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk rapsolja
8 dl siktad råg
13-14 dl vetemjöl

Tillsätt ingredienserna i den första degen med vetemjölet sist. Arbeta degen en stund tills den släpper bunken och låt den sen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Mjöla bakbordet och knåda degen smidig. Dela den i två delar och forma avlånga bröd som läggs på en smord plåt. Strö lite mjöl över och låt dem jäsa 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Snitta bröden med en vass kniv och sätt in dem längst ned i ugnen. Sänk till 200 grader och grädda ca 45 minuter. Om bröden blir för bruna kan man lägga över en bit folie i slutet av gräddningen. Låt dem svalna utan handduk om du vill ha en hård skorpa.

Det här brödet går bra att frysa och färskt förvaras det bäst inlindat i en linnehandduk i en brödburk.

1 kommentar:

  1. Tack för detta! Det ska jag prova någon dag framöver.
    Ha en bra dag
    /E

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!