onsdag 12 mars 2014

Toscakaka

Toscakaka

Det är mest bröd som bakas hos oss men eftersom sex hönor ger oss mer ägg än vi hinner äta upp så måste det bakas kaka emellanåt också. Och kakfat är så lugnande... som spöket sa, när Mumintrollet och hans vänner väntade på att kometen skulle slå ner i mumindalen. (Jag är väldigt fascinerad av mumintrollens liv och leverne och har lusläst varenda seriebok som barn, därför kan det hända att jag då och då refererar till deras fantastiska värld!)

Och visst är det lugnande med en kopp te och en bit kaka bakad med kärlek och hemmagjorda ägg.

Recept på Toscakaka:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter.
Smält 50 gram smör och häll i 1 dl mjölk, blandningen får gärna vara varm.
Vispa 2 ägg och 2 dl socker fluffigt.
Tillsätt mjölksmöret och 1 msk vaniljsocker.
Rör ner 3 dl vetemjöl som blandats med 1 ½ tsk bakpulver.
Häll smeten i formen och grädda 20-25 minuter längst ner i ugnen. (Den behöver inte vara helt färdiggräddad)

Gör under tiden toscasmeten:

Hacka 1 dl mandel, 1 dl hasselnötter och 1 dl pistagenötter.
Smält 75 g smör i en kastrull.
Tillsätt ½ dl socker, ½ dl sirap, 1 ½ msk vetemjöl och 1 ½ msk mjölk.
Rör om och sjud en stund tills det tjocknat.
Ta ut kakan och bred toscasmeten över den. Sätt in den igen i mitten av ugnen och grädda tills glasyren fått lite färg, ca 15 minuter.
Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.


5 kommentarer:

  1. Den ser riktigt smarrig och smakrik ut. Jag älskar den smaken av rostade nötter och toscakaka är en favorit som jag gör ibland. Kanske dags att prova ett nytt recept!
    Gröna ägg, och något blir blågrönt, får en kompis från sina hönor och de är jättevackra! Jag tror jag ska försöka skaffa en sån höna, det vore roligt att ha!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Tosca är verkligen en favorit. Min mamma gör den godaste. Fast nu har jag ju inte provat ditt recept - det är kanske ännu bättre :) Din är iaf mycket snyggare med tre olika nötter. Det måste jag testa!

    Kram från ännu en sorteringsnörd!
    Tamara

    SvaraRadera
  3. Det ser jättegott ut! Gillar definitivt tanken på att ha pistagenötter i nötblandningen. Måste nog testas.
    Ha en härlig dag!

    SvaraRadera
  4. Klappar mig på magen och njuter av din bild...ser ju onekligen gott ut

    kram Kajsa

    SvaraRadera
  5. Så fantastiskt fin bild! Och tosca är ju en favorit. Din ser ljuvlig ut! Stor kram i våren!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!