torsdag 3 april 2014

KRAV eller EU-ekologiskt?


När man handlar ekologisk mat i en större livsmedelsbutik så har man inte mycket som vägledning förutom märkningen. Köper man direkt från en gård eller lokal producent så kanske man i bästa fall vet lite mer om hur maten produceras.

En del mindre gårdar med ekologisk produktion ansluter sig dock inte till KRAV. Bland annat så är det ganska dyrt med licenskostnaderna vilket kan vara en anledning. Men om man har förtroende för bonden så kanske inte märkningen är det viktiga i sammanhanget.

Men när jag handlar på Coop eller ICA brukar jag leta efter de där små symbolerna som ”bevisar” vad som är bra mat. Jag har ibland frågat mig själv vad som egentligen är skillnaden mellan KRAV och EU-ekologiskt så jag var tvungen att ta reda på mer om det. (Det finns många andra märkningar också, men dessa två är dem jag brukar ”lita” mest på, i synnerhet när det gäller kött).


Den största skillnaden finns inom djurhållning men det finns även en del skillnader inom odling och livsmedelsförädling:


Den KRAV-märkta grisen ska få vara ute och böka i gräs och jord med tillgång till gyttjepölar att svalka sig i. Mamma gris ska också ha tillgång till bomaterial att bygga bo av till sina kultingar. KRAV-grisen får bara äta KRAV-foder och får dessutom vara ute på betesmark under sommaren. KRAV-märkt griskött får inte innehålla nitrit som gör köttet rosa. Kastrering av grisar ska ske med bedövning och smärtstillande medel.

Den EU-ekologiska grisen ska också få vara ute, men det räcker med en rastgård med betongplatta och strö för denna gris. Nitrit är tillåtet som tillsats i köttet. (Forskning har visat att Nitrit är cancerframkallande). Ekologiska grisar ska äta ekologiskt foder. Kastrering av grisar ska ske med bedövning.


Den KRAV-märkta kon/tjuren ska äta KRAV-foder samt få vara ute på bete minst halva dygnet under betesperioden (2-4 månader). Dessutom ska den få vara ute ytterligare två månader. Kossan ska få vara för sig själv när hon kalvar. Kalvarna ska få dia riktig mjölk från en ko eller få den i en plastnapp som ersättning för spenen.

Den EU-ekologiska kon/tjuren får också vara ute, men här räcker det med en rastgård. Ekologiska kor ska äta ekologiskt foder. Vad gäller bete är reglerna luddiga och kan skilja sig åt mellan olika länder.


Den KRAV-märkta hönan får KRAV-märkt foder och även tillskott av rotfrukter. Det ska finnas tillgång till sandbad för att hålla fjäderdräkten fin. Hönorna ska få vara ute och sprätta på bevuxen mark minst en tredjedel av sitt liv. (Beroende på årstid)

Den EU-ekologiska hönan får ekologiskt foder och ska få utevistelse i en rastgård med växtlighet vid bra väderlek.

Om djur blir sjuka kräver KRAV omedelbara åtgärder för att bekämpa sjukdomen annars kan hela djurbesättningen underkännas. Bonden ska även långsiktigt planera god hälsa för djuren och får inte behandla djur med mediciner i förebyggande syfte. De EU-ekologiska reglerna säger att sjuka djur ska få nödvändig vård eller avlivas och även här får mediciner inte användas förebyggande.

När det gäller slakt har KRAV strängare regler kring hur den får gå till, till exempel får elektriska pådrivare inte användas. Djuren ska inte heller behöva se när andra djur slaktas. I EU:s certifiering finns inga regler kring slakt så risken finns att importerat ekologiskt kött kommer från djur som slaktats utan bedövning.  I Sverige är det krav på bedövning vid slakt oavsett ekologisk produktion eller inte.


KRAV har även strängare regler för produktion av eget foder på gården för att miljöpåverkan ska minimeras.

KRAV-odlat får inte innehålla kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel, eller genmodifierade organismer (GMO)

EU-ekologiskt odlat har begränsad användning av kemiska bekämpningsmedel. Konstgödsel eller GMO får inte användas.KRAV-livsmedel ska förpackas i miljöanpassat material. Klorbaserade plaster ska undvikas.

EU-ekologiskt livsmedel har inga krav på förpackningsmaterialet.

KRAV-märkt livsmedel får inte innehålla smakförstärkare, sötningsmedel, klumpförebyggande medel eller färgämnen.  Av 316 EU-godkända tillsatser har KRAV godkänt en tiondel.

EU-ekologiskt livsmedel får innehålla tillsatser och icke-ekologiska ingredienser endast för särskilda ändamål. Av 316 EU-godkända tillsatser är cirka 40 godkända i ekologisk produktion.

KRAV har regler för socialt ansvar och godkänner inte orättvisa arbetsförhållanden och brott mot mänskliga rättigheter.

Den EU-ekologiska märkningen har inga regler kring arbetsvillkor.

(Källor: KRAV, SLU, Jordbruksverket mm)

Slutsatsen för mig blir att jag helst väljer KRAV-märkt bland de ekologiska varorna om jag kan. KRAV har tydligare regler och hårdare krav på djurhållning. Sen är det synd att man ibland inte kan välja ekologiskt alls, på grund av tillgången i butikerna. Jag kan knappt vänta tills våra egna odlingar kommer igång så att vi kan njuta av nyplockade hemmagjorda tomater. Bland annat!

7 kommentarer:

 1. Väljer också Krav framför EUs märkning. Går det bra att jag länkar till detta inlägg? Så kan jag ligga på soffan och äta chokladpraliner istället för att skriva om skillnaden mellan EU-märkning och Krav.:) Tack för tipset på deon!! Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt okej om du vill länka :-) Ha det bra, kram!

   Radera
 2. Vilken bra och tydlig genomgång. Då fortsätter jag gå på KRAV-märkningen :) Håller med om att sortimentet ibland är snävt men det går ofta att påverka och efterfråga produkter. Och jag tycker nog att sortimentet växer för varje år. Hoppas bara att fler förstår vikten av att välja rätt. Fin helg till dig!

  SvaraRadera
 3. Stort tack! Detta var jätteintressant läsning.
  Trevlig helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant läsning. Ibland behöver man se saker och ting svart på vitt för att reda ut begreppen. Tack för det.
  Må så gott

  SvaraRadera
 5. Intressant skrivet! Bra att friska upp minnet ibland och viktigt ha koll på vad det är vi egentligen äter. Krav har gått framåt starkt i Sverige den sista tiden. Folk bryr sig verkligen och jag tror att fler och fler väljer ekologiskt eller krav nu. Det är utbudet som skapar efterfrågan! Om inte livsmedelsbutikerna skärper till sig snart hoppas jag att fler butiker med ekologiskt/krav dyker upp. Det lir mer som förr, man köper ägg här, kött där, ost där.
  Ha en fin helg! kram Maria

  SvaraRadera
 6. Jättebra info! Och du, så snygg header du har skaffat. Nu har jag varit lite obloggig ett tag, så du har kanske haft den länge. Såg den i alla fall nu och wooooowww.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en kommentar.
Eventuella frågor svarar jag på här eller på din blogg :-)
Ha en bra dag!